Skip to content
Kezdőlap » Blog » Projektmenedzsment Trendek 2022

Projektmenedzsment Trendek 2022

A világban egyedül a változás állandó, tartja a mondás. Nincs ez másként a projektmenedzsment területén sem.

A projektmenedzsment szakterülete komoly változásokon ment keresztül az elmúlt 10-15 évben. Kevesebb számú, lineárisabb projekt, egyszerűbb módszertan, több személyes interakció és jóval kisebb eszközpark jellemezte ezt a területet a múltban.

A rendszerszemléletnek köszönhetően ugyanakkor az átláthatóság, a tervezettség mindig is a projektfolyamatok szerves része volt és ez hatékony segítséget nyújtott a változó környezeti hatásokhoz való alkalmazkodásban.

A technológia fejlődése, az adatmennyiség óriási növekedése, vagy az interperszonális kapcsolatrendszerekben bekövetkezett változások természetesen a projektmenedzsmentet-folyamatokra is hatással vannak. Ezeket a folyamatokat a változásokhoz való folyamatos alkalmazkodás tartja lendületben, ezért is szükséges egy szakembernek folyamatosan monitorozni a legújabb projektmenedzsment trendeket.

Íme a legújabb projektmenedzsment trendek!

  1. A mesterséges intelligencia (AI) és a projektmenedzsment-automatizáció térhódítása

A projektmenedzsment-automatizáció és a mesterséges intelligencia segítségével megfelelő becslést kaphatunk a projekt időtartamáról, költségeiről és előrehaladásáról is. Ideális esetben képesnek kell lennie arra, hogy kezelje a projekt napi irányítását és adminisztrációját emberi hozzájárulás nélkül.

Az egyszerű robotok számos feladatot elvégezhetnek, például a tevékenységlapok frissítését, az emlékeztetők beállítását, a projektjelentések létrehozását és még sok mást. Egy chatbot segíthet a csapatértekezletek ütemezésében, vagy éppen metaadatokat gyűjtet és ezek alapján kiértékelheti a csapattagok munkavégzését.

A projektvezetők az automatizáció segítségével összetett feladatokat hajthatnak végre villámgyorsan és mindez hatékony segítséget nyújthat a megalapozott döntések meghozatalában.

  1. Érzelmi intelligencia (EQ) hatása

Az érzelmek megértésének és felismerésének képessége létfontosságú szerepet játszik a projektek sikerességében. A projektvezető ugyanis nem csak folyamatábrákkal, költségvetéssel és határidőkkel foglalkozik, hanem mindenekelőtt emberekkel, akiket irányítani, motiválni kell. A csoporttagok érzelmeinek meg nem értése veszélybe sodorhatja a teljes projektet. A projektvezetőnek az érzelmek mellett számos egyéb szempontot is figyelembe kell vennie a megfelelő csoportdinamika megteremtése kapcsán, például az eltérő generációk sajátosságait.

  1. Adatvezérelt gondolkodás

Az adatelemzés ebben a szektorban (is) létfontosságú, hiszen a projektvezetők ezek alapján tudnak megalapozott döntéseket hozni. A projektanalitikai eszközök magas szintű beállítási lehetőségei olyan érzékeny adatokat is képesek rendelkezésünkre bocsájtani, ami elképzelhetetlen lett volna évekkel ezelőtt, például teljes képet tudnak mutatni az összes projekttevékenységről. Az egyre növekvő adatállomány ugyanakkor kontraproduktívvá is válhat, éppen ezért fontos, hogy ne a big data, hanem a smart data legyen az adatvezérelt gondolkodás alapja.

  1. Fejlett projektmenedzsment eszközök használata

A digitális korban a projektmenedzsment eszközök elengedhetetlen részeivé váltak az összetett üzleti folyamatoknak. A PWC kutatása* szerint az összetett projektek 77%-a használ projektmenedzsment szoftvert a projektfolyamatok támogatására: a projekttervezés, az ütemezés, a nyomonkövetés és a kommunikáció során, valamint a költségek, a határidők és a haladáskövetés biztosítására.

  1. Távoli munkavégzés előretörése

Az onlie projektmenedzsment számos előnnyel járhat: csökken a projektek költsége, nem kell minden nap ingázni helyszínek között, valamint gyors és hatékony megoldást jelenthet olyan időszakban is, mint amilyen a Covid19.

Ugyanakkor fokozottan ügyelni kell a csapatmunka eszközök, valamint az adatok biztonságára, a projektfolyamatok átláthatóságára, a riportolás biztosítására is. Számos pro és kontra érvet lehet felhozni a távoli munkavégzéssel kapcsolatban, egy azonban biztos: a személyes kapcsolattartást ebben az esetben sem hanyagolhatja el a projektvezető.

* 15 Fascinating Project Management Statistics

via: Project Management Trends (2022): What does the Future Look Like