Skip to content
Kezdőlap » Blog » Projekmenedzsment COVID idején

Projekmenedzsment COVID idején

Miben segíthet a projektszemlélet válsághelyzetben?

Az elmúlt időszak túlzások nélkül a koronavírusról szólt a vállalkozások életében: kevés olyan iparág van, ahol nem okozott volna kisebb, vagy nagyobb felfordulást a pandémia. Ma már látjuk azt is, hogy sokan sokféleképpen reagáltak: volt, aki azonnali elbocsájtásokkal próbálta minimalizálni a veszteséget, míg mások nem adták meg magukat a kezdeti pánikhangulatnak és szinte azonnal cselekvési terveket dolgoztak ki.

Könnyű azt mondani, hogy minél nagyobb egy cég, annál tőkeerősebb, ezáltal ellenállóbb a váratlan veszélyhelyzetekben, de a gyakorlatban nem feltétlenül van ez így. Gondoljunk csak a kintlévőségek kezelésére, az export-import teljes leállására, a krízis-okozta megnövekedett HR feladatokra – a COVID kapcsán jutott ezekből bőven.

Az is jól látszik, hogy a COVID első áldozata a legtöbb magyar kkv esetében a projektszemlélet volt. Az üzleti folyamatok esetlegessége számos esetben komoly kihívás elé állította a vállalkozásokat és nem meglepő módon ezeknél a vállalkozásoknál az üzleti döntéshozatalt a pánikreakciók uralták.

Pedig pont most lett volna kiemelkedően hasznos és szükséges az átgondolt projektmenedzsment: az erőforrások (át)szervezése és megfelelő irányítása, a cselekvési tervek elkészítése (felkészülve a válsághelyzet különféle kimeneteleire).

A projektmenedzsment-szemlélet és gondolkodás hiánya (amelynek szerves része kellene, hogy legyen a worst case scenario-k megalkotása is) sajnos súlyos gazdasági következményekkel jár. Gondoljunk csak azokra a vállalkozásokra, amelyek nem rendelkeznek 2-3 hónapos krízis időszakot áthidaló működési tartalékkal. Ez egyértelműen azt jelzi, hogy a 2008-as válság után a magyarországi kis és középvállalkozások jelentős része nem foglalkozott a felkészüléssel, az üzleti folyamatok újragondolásával, ezért felkészületlenül érte őket a COVID.

Azok a vállalkozások azonban, akik rugalmasan – a megváltozott körülményekre reagálva – újra tudták gondolni a rövid- és középtávú céljaikat, a megfelelő erőforrásokat biztosították a célok eléréséhez (klasszikus projektirányítási szemlélettel), az első akadályokat sikerrel vehették.