Skip to content
Kezdőlap » Blog » Üzleti stratégia és projektkultúra

Üzleti stratégia és projektkultúra

Így értékelődött fel a projektkultúra: az elmúlt esztendők megváltoztatták mindazt, amit eddig normálisnak tartottunk a munkavégzés során.

Egy kutatás szerint a világjárvány első évében a vezetők 39%-a küzdött a projektek távoli menedzselésével. 2021-ben azonban jelentős ugrás történt: a pandémia második évében a vezetők 84%-a már belerázódott a távoli projektmenedzsmentbe. A járványhelyzet sok céget kimozdított a komfortzónájából, rákényszerítette őket a projektkultúra fejlesztésére. Voltak azonban olyan szervezetek is, amelyeknek nem a nulláról kellett építkezniük és a kialakult helyzetet sokkal inkább lehetőségként élték meg.

A projektkultúra, mint kohéziós erő

Nálunk 2021 a fejlődésről és a fejlesztésről szólt: soha nem fektetettünk még annyi energiát a szervezet, a munkafolyamatok, valamint a projektkultúra fejlesztésére, mint ebben az évben.

Munkatársaim számára nem titok, hogy elkötelezett vagyok a projektszemléletű vezetés iránt, A vállalati kultúrát is ennek alapján formálom. Meggyőződésem, hogy ez nem pusztán kohéziós erő, hanem a hatékonyság záloga is egyben.

Ez a munka akkor lehet csak hatékony, ha rendszerszinten működik a projektszemlélet. Ez azonban nem egyik percről a másikra alakul ki, sokkal inkább tudatos, tervezett döntések egymásra épülő láncolata

Megfelelő emberek a megfelelő pozícióban

A projektkultúra alapja a fejlődni képes és akaró munkatársak közössége.  Lelkes, precíz, proaktív és egymást támogató csapattal lehet eredményesen dolgozni. 

A csapatba vetett bizalom és az egyes tagok felelőssége elengedhetetlen kellékei egy megfelelően működő projektcsapatnak. Az egyéni és csapatszintű, rendszeres vezetői visszajelzések hatékonyan segítik a csapat előrehaladását.

Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a csapat egyénekből, individumokból áll – ez számomra is fontos kihívást jelent – ami bevált módszer az egyik embernél, az nem biztos, hogy jól működik a másiknál. A munkatársaim élethelyzetének, egyéni motivációjának, gondolkodásának megismerése kiemelt jelentőséggel bír. A  személyes igények, az esetleges működést érintő kérdések, anomáliák fel és megismerése hatékonyan tudja támogatni a vállalati célok elérését.

Együtt fejlődünk

Nélkülözhetetlen, hogy a mindennapok kihívásaival szemben egy olyan stabil, ütőképes  csapat álljon, amely képes együtt, hatékonyan együtt dolgozni, mindemellett pedig folyamatosan megújulni, áttörőt alkotni. Ehhez pedig a csapatkohézió létrejöttét, erősítését kell támogatni. Ez a projektkultúra egyik legfontosabb kihívása.

A stabil és jól működő munkafolyamatokhoz olyan csapattagokra van szükség, akik lelkesek, proaktívak, elhivatottak, tudnak újat mutatni, akiktől tanulhatunk, sőt együtt fejlődhetünk, fedezhetünk fel új területeket.

Egy új munkatárs kiválasztásakor ezért fontos szempont, hogy jól illeszkedjen a meglévő csapatba, tudásával, személyiségével, hozzáállásával erősítse azt.